Dobra priprema zlata vredi. Zaista priprema je jako bitna za svakog ko se bavi poljoprivredom. Kada je poljoprivreda u pitanju sve je u dobroj pripremi ali i da budemo iskreni u faktoru vremena i vremenskih uslova. Uspešan usev zavisi od mnogo faktora, ono što svakako može uticati na njihovu uspešnost jesu vremenski uslovi poput obilnih padavina, vlažnosti, suša, snažnih vetrova, snega i ostalog. 

 Na same vremenske uslove ne možemo uticati ali ono što možemo uraditi je dobra priprema zemljišta pred sezonu. Uzmite u obzir i sam kvalitet zemljišta kao jedan od faktora koji može uticati na ishod zemljišta. 

Svaka priprema zemljišta je važna sa aspekta izbegavanja eventualnih neprijatnosti do kojih može doći. Najvažnija stvar je da se prvo proveri sva poljomehanizacija. Dakle odraditi sve potrebne servise ali i zamenu svega neophodnog. Nakon ove faze poljoprivrednik zatim mora da obezbedi neophodan broj radnika. Sledi zimsko oranje jer oranje je naravno preduslov za sadnju. Zašto nam je toliko bitno orađivanje zemljišta? Imajte na umu da na ovaj način poboljšavate fizičko hemisjke osobine zemlje, a ujedno time utičete na vazduh u zemljištu. 

Oranje

Oranje nastupa nakon košenja i ubiranja plodova i ujedno predstavlja prvi korak u prpremi zemlje za narednu sezonu. Smatra se da se prvo košenje treba obaviti pred prvi jesenji mraz. Mašine koje su nam potrebne da bi oranje nastupilo jesu kosačice i plugovi. Plugovi nam pomažu u sitnjenju i mešanju zemljane površine. Pre postojanja traktora sve ovo bilo je mnogo teže i komplikovanije za izvesti. Međutim sa pojavom traktora obrađivanje zemljišta dosta je olakšano a i poboljšano. Danas bez traktora ne možemo da zamislimo poljoprivredne radove, takoreći 90% poslova ne bismo mogli da završavamo na njivama bez ove poljoprivredne mašine. 

Traktor spada u pogonsko vučne mašine. Reč traktor je nastala od latinske reči trahere i u prevodu znači vući. Traktor koristimo u najrazličitijim mogućim radnim operacijama kao izvor energije u agregatu sa priključnim oruđima noseći, vukući ili dajući im pogon. Imamo podelu na jednoosovinske i dvoosovinske točkaše i oni poseduju dvotaktni ili četvorotaktni dizel motor koji može da ima 1-4 cilindra. 

Kada spominjemo oranje ne možemo da zaobiđemo i tanjiranje jer ono dodatno usitnjava zemlju i ravna je. Poljoprivredne mašine koja to rade nazivaju se tanjirače.

Drljanje

Sledeća faza u pripremanju zemljišta za sezonu jeste drljanje. Drljanje se obavlja poljoprivrednom mašinom koja se nazima drljača. Drljača ima za cilj da dodatno usitni tlo ali je koristimo i pri uklanjanju useva i korova.

Setva

Na kraju smo stigli i do setve. Setva se vrši na nekoliko načina sve u zavisnoti od prirode biljne kulture s tim što se najveći broj biljaka seje u proleće. Ječam i pšenica su izuzeta od ovog slučaja one se seju u oktobru. Mašine koje se koriste pri sejanju semena nazivaju se sejalice. Sejalice koristimo u ovu svrhu jer se na taj način dobija najveći mogući prihod. 

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *