Kakve su karakteristike koje imaju fiskalne kase prema novom zakonskom okviru

fiskalne kase prodaja

Izmene zakona i propisa kojima su obuhvaćene i fiskalne kase datiraju od poslednjih nekoliko meseci. Rok za uvođenje sistema e – fiskalizacije, koji kombinuje redovan promet preduzeća i praćenje putem interneta i softverskih alata se produžavao određeno vreme, ali sa ciljem uvođenja u što kraćem roku. Umrežavanje prometa, direktno povezivanje sa centralom koja vrši profesionalni nadzor i izvšetavanje, ključne su inovacije modernog sistema fiskalizacije.

Savremene fiskalne kase dizajnirane su na način da spajaju jednostavnost i kompleksnost – u smislu da budu lake za manipulaciju, rukovanje i snalaženje, ali i vrlo multifunkcionalne, sa višestrukim opcijama, podešavanjima i mehanizmima praćenja značajnih parametara. Važno je da svaki tip fiskalne kase bude univerzalan bez obzira na vrstu delatnosti, obim poslovanja, broj zaposlenih i niz drugih svojstava.

Povezanost, prenosivost, upoređivanje i praćenje svih podataka uz nove fiskalne kase

Za najnovije fiskalne kase cena može da bude data kao fiksni iznos i jednokratna uplata, a moguća je i otplata u mesečnim ratama. Okvirno, kada se biraju fiskalne kase prodaja je dostupna u ogromnom asortimanu i modelima koji variraju od 20.000 dinara, do višestruko više. Osnovna karakteristika inovativnog sistema e – fiskalizacije, ogleda se u tome da za fiskalne kase prodaja bude univerzalnog karaktera i da važi za sve poslodavce, u skladu sa predviđenim poreskim sistemom i obimom prometa.

Za vrhunske fiskalne kase cena se razlikuje u zavisnosti od proizvođača i funkcija, dok renomirani brendovi obezbeđuju odličan garantni rok i mogućnost naknadnog servisiranja i održavanja sistema. Važno je da postoji integrisani online sistem, koji umrežavanjem obezbeđuje direktnu razmenu podataka, kao i prenos do kontrolne centrale. Uređaji su potpuno mobilni i prenosivi, štampa vrhunska sa vrlo detaljnim informacijama na fiskalnim računima. Pored toga, integrisani softverski program u okviru fiskalne kase uvodi se sa ciljem dobijanja uporedivih podataka, koji se mogu proveravati i analizirati ne samo interno, već i od strane eksternih korisnika – poreskih organa, revizije i slično.

Za nove fiskalne kase cena se definiše u zavisnosti od proizvođača, modela i funkcija

Sve savremene fiskalne kase moraju biti deo procesa e – fiskalizacije, koji podrazumeva nadzor od strane poreskih organa i direktno slanje podataka u centralnu bazu. To je način da se svaki biznis odvija transparentno i pod budnim okom kontrole, uz mogućnost dobijanja i profesionalnih saveta i konsultacija od strane nadležnih organa.

Kada su u pitanju nove fiskalne kase cena varira od jednog do drugog proizvođača i uglavnom je minimum oko 20.000 dinara, čak i nekoliko hiljada dinara danas više u odnosu na prethodnih nekoliko meseci. Mogu se kupiti kase manjih ili većih dimenzija, sa jedinstvenim isečkom koji će prikazivati relevantne, a identične informacije za svaki tip delatnosti. Najvažniji kontrolni parametar za fiskalne kase jeste kontrola plaćanja poreza i povećanja stepena izvršenja ove zakonske obaveze od strane učesnika u prometu.

E – fiskalizacija obuhvatila je čitav spektar prometa, kako prodaje proizvoda i robe, tako i vršenja usluga. Osnovna svrha uvođenja inovativne fiskalne kase jeste kontrola plaćanje poreza na dodatu vrednost, kao opšteg nameta na potrošnju. Uz niz pratećih funkcija kao što je preglednost, mogućnost izveštavanja, pregleda, analize i upoređivanja podataka, za najmodernije fiskalne kase cena nije na visokom nivou, posebno kada se uporede svi dostupni benefiti za korisnike.

 

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *