Portrait of a mechanic at work in his garage - car service, repair, maintenance and people concept.

Prilikom upravljanja motornim vozilima često postoje dileme koje je nekada i teško rešiti, a to se pre svega odnosi na odlazak kod majstora, u servis ili samostalne radove ukoliko su osobe upoznate sa funkcionisanjem raznovrsnih sistema automobila i drugih prevoznih sredstava. Na taj način, često se postavlja pitanje u vezi sa tim da li je bolje realizovati servis dpf filtera, ili povremenu automatsku regeneraciju tokom vožnje.

Mnogo je razloga koji govore u prilog jednog ili drugog rešenja, ali je uvek savet posetiti servisere, čuti stručno mišljenje i obezbediti sigurnu i pouzdanu vožnju bez nelagodnosti i stresa. Postoje situacije u kojima nije neophodan servis dpf filtera, već automatsko čišćenje može pomoći, ali uglavnom se radi o privremenim merama koje će naknadno zahtevati odlazak kod majstora.

Zašto je bolji izbor servis dpf filtera u odnosu na automatsku regeneraciju?

Dpf filteri su bitan deo svakog motornog vozila, i imaju ulogu prečišćivanja otpadnih materija, izduvnih gasova i svih čestica pre odlaska u prirodnu sredinu. Kao bitan faktor uticaja na životnu sredinu, značajno je da uvek budu u ispravnom stanju, što zahteva odlazak u servis dpf filtera. To je jedino rešenje u situacijama kada automobil pokazuje oslabljene funkcije kretanja – umanjenje gasa, povremene trzaje, niži intenzitet brzina, neprijatne mirise i obiman dim.

Kako bi se na siguran način proverila prvenstveno ispravnost filtera, a zatim i izvršile potrebne aktivnosti čišćenja ili čak zamene, bitno je da se posete najbolji serviseri. U odnosu na automatsko pročišćavanje tokom vožnje, servis dpf filtera je rešenje koje će dati dugovečnije korišćenje sistema, oporavak i potpuno nove performanse koje dostižu čak i nivo od 99% funkcija. Za svega nekoliko časova uz zadržavanje automobila 1 dan u servisu, kao i izdvajanje novca od oko 100 evra, servis dpf filtera vraća sistem u stanje kao da su novi.

Kada može biti korisna automatska regeneracija?

Pored toga što će se periodično realizovati servis dpf filtera, automatska regeneracija ima korisnost u određenim situacijama. Pre svega, ona obuhvata kretanje vozila umerenim tempom uz visok stepen obrtaja motora, kada dolazi do procesa sagorevanja čestica i filteri se automatski čiste. U slučaju kretanja vozila na putevima, bez mogućnosti za odlazak u servis dpf filtera, automatska regeneracija može biti korisna kao privremeno rešenje.

Prilikom službenog puta, ili kretanja izvan grada, kada nije poznato da li je neki servis dpf filtera u blizini, čišćenje automatskim putem može biti pomoći da se bar minimalno vrate u stanje funkcionalnosti. Ipak, moderno opremljeni servisi obezbeđuju efikasan izlazak na teren i proveravanje stanje automobila, što znači da u najvećem broju situacija rad iskusnih majstora može biti dostupan u svakom trenutku. Sa druge strane, lampica koja signalizira zapušenost filtera mora se pratiti, pa ako se blagovremeno primeti problem u kretanju vozila, ili uključivanje svetlosnog znaka u vozilu, servis dpf filtera će se realizovati pre odlaska na putovanje.

Kada se razmatra servis dpf filtera u poređenju sa automatskim čišćenjem tokom kretanja vozila, uvek se prednost daje iskustvu, znanju i profesionalnoj opremi najboljih majstora. U gotovo svim situacijama servisiranje je izvodljivo rešenje, a vrlo često i jedino u slučaju obimne zapušenosti i gubljenja funkcija.

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *