Neispravan katalizator

 

Jedan od glavnih uzroka zapušenja izduvnih delova na automobilu može biti neispravan katalizator. Katalizator je sastavni deo izduvnog sistema i odgovoran je za pretvaranje štetnih gasova u manje štetne. Ako se katalizator začepi, mogu se javiti problemi sa radom motora, a čak i prekid motora.

 

Ako je uzrok problema neispravan katalizator, može biti potrebna zamena katalizatora. U nekim slučajevima, katalizator može biti očišćen ili regenerisan, ali to zavisi od stepena oštećenja.

Zapušen DPF filter

DPF filter (Diesel Particulate Filter) se nalazi u izduvnom sistemu dizel motora i služi za hvatanje čađi i čestica. Kada se filter zaguši, može doći do smanjenja performansi motora, a u nekim slučajevima čak i do prekida rada. DPF filter treba redovno čistiti kako bi se izbeglo zapušenje. Pored preventivnog održavanja, postoji i reparacija tj. pranje DPF filtera.

 

Za zapušen DPF filter, postoji nekoliko načina rešavanja problema. Jedan od načina je pranjem DPF filtera putem specijalne procedure koja se izvodi u servisu. Drugi način je zamena DPF filtera ako je zapušenje preveliko i čišćenje nije efektivno.

Zapušen EGR ventil

EGR (Exhaust Gas Recirculation) ventil je odgovoran za recirkulaciju dela izduvnih gasova u motor, čime se smanjuje emisija azotnih oksida. Ako se EGR ventil zapuši, može doći do problema sa radom motora, kao što su smanjenje snage, gubitak brzine i povećanje emisije izduvnih gasova.

 

Ako je EGR ventil zapušen, može se očistiti ili u nekim slučajevima, zameniti novim ventilom. U nekim slučajevima, potrebno je očistiti cevi za dovod izduvnih gasova i zameniti filter vazduha.

 

Loše gorivo

Korišćenje lošeg goriva može dovesti do nakupljanja nečistoća u izduvnim delovima, što može dovesti do zapušenja. Gorivo lošeg kvaliteta takođe može dovesti do problema sa radom motora, kao što su nedostatak snage, loša ubrzanja, prekidi u radu i slično.

 

Za probleme uzrokovane lošim gorivom, najbolje rešenje je korišćenje kvalitetnog goriva i redovno održavanje vozila.

Oštećeni izduvni sistem

Oštećeni izduvni sistem može dovesti do curenja izduvnih gasova, što može biti opasno po zdravlje ljudi i životinje, kao i po životnu sredinu. Oštećenja na izduvnom sistemu takođe mogu dovesti do smanjenja performansi motora i povećanja emisije štetnih gasova.

 

Kada je izduvni sistem oštećen, potrebno je zameniti oštećene delove izduvnog sistema ili u nekim slučajevima, zameniti čitav izduvni sistem.

 

Kao što se može videti, zapušenje izduvnih delova i problemi sa radom motora mogu biti uzrokovani različitim faktorima. Važno je redovno održavanje automobila i preventivne mere kako bi se izbegli ovi problemi. Ako se pojave problemi, potrebno je reagovati na vreme. U svakom slučaju, kada se pojave problemi sa izduvnim sistemom ili radom motora, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka kako bi se problem adekvatno rešio i sprečile eventualne posledice po vozilo ili okolinu.

 

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *