rasipaci djubriva

Sa pojavom prvih sunčanih i lepih dana, dolaskom i kalendarskog proleća, neophodno je razmišljati i o pripremi zemlje za predstojeću sezonu. Priprema zemlje za proleće je ključni korak koji poljoprivrednici moraju preduzeti kako bi obezbedili uspešnu i plodnu sezonu. Prolećni meseci predstavljaju vreme kada biljke počinju da se bude iz zimskog sna i kada poljoprivrednici treba da se pripreme za sadnju i uzgoj useva.

Kako do boljih prinosa?

Evo nekih važnih koraka u pripremi zemlje i prolećnom radu u polju. Prvi korak u pripremi zemlje za proleće je testiranje zemljišta kako bi se utvrdili nivoi hranljivih materija i pH vrednost. Ovo je važno jer će omogućiti poljoprivrednicima da znaju koje su količine đubriva i drugih hranljivih materija potrebne za optimalan rast biljaka. Testiranje zemljišta može se obaviti uz pomoć različitih testova koji se mogu kupiti u poljoprivrednim prodavnicama ili kod stručnjaka za zemljište.

Nakon što su utvrđene količine hranljivih materija potrebnih za biljke, sledeći korak je priprema zemljišta. Ovaj korak uključuje uklanjanje korova, raskrčavanje i pripremu zemljišta za sadnju. Postoje različite metode za pripremu zemljišta, a neke od njih uključuju upotrebu plugova, rotacionih brava i kultivatora.

plugovi

Kada je zemljište pripremljeno za sadnju, sledeći korak je dodavanje đubriva i drugih hranljivih materija u zemlju. Postoji mnogo vrsta đubriva i različitih metoda za njihovo dodavanje u zemlju, a najčešće se koriste rasipači djubriva i prskalice. Važno je koristiti đubrivo koje sadrži sve hranljive materije potrebne za biljke. Nakon što je zemljište pripremljeno i podjubreno, sledeći korak je sadnja. Važno je izabrati pravu vrstu biljke za datu lokaciju i klimatske uslove. Takođe je važno da se biljke pravilno zasade i zalivaju kako bi se osigurala uspešna i plodna sezona.

Važne mašinerije za prolećnu pripremu

U pripremi zemlje, pored prethodnih navedenih koraka od velikog značaja je i mašinerija koja pomaže poljoprivrednicima u radu. Plugovi imaju veliku ulogu u ovom delu pripreme zemlje. Oni se koriste za okretanje zemlje, uklanjanje korova i razbijanje gruda. Ovo je važno jer omogućava vazduhu, vodi i hranljivim materijama da lakše prodiru u zemlju, što doprinosi boljem rastu biljaka. Plugovi se mogu koristiti ručno, ali su danas dostupne i mašine za obradu zemljišta koje koriste plugove.  Pored plugova veliku ulogu igraju i rasipači djubriva. Oni se koriste za ravnomerno raspoređivanje đubriva po zemljištu. Ravnomerno rasporedjeno djubrivo je važno jer nejednaka raspodela djubriva može dovesti do neravnomernog rasta biljaka, što može smanjiti prinose. Rasipači đubriva su dostupni u različitim veličinama i kapacitetima, što omogućava poljoprivrednicima da odaberu onaj koji odgovara njihovim potrebama. Kombinacija korišćenja plugova i rasipača đubriva je ključna za pripremu zemljišta za prolećnu sezonu.

Važno je pravilno planirati i izvršiti pripremu zemljišta kako bi se postigli najbolji rezultati. Pravilna prolećna priprema zemlje može značajno poboljšati kvalitet i količinu prinosa biljaka, smanjiti gubitke usled bolesti i štetočina, a takođe i poboljšati zdravlje zemljišta dugoročno.

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *