aparat za pritisak

Povišen krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, ali i drugih zdravstvenih problema. Upravo zbog toga, identifikacija faktora rizika i implementacija preventivnih mera ključni su za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Šta je povišen krvni pritisak?

Povišen krvni pritisak nastaje kada krv pritiska zidove arterija sa višom sliom mego što je normalno i uobičajeno. Povišen krvni pritisak može dosta dugo ostati neprimećen, ukoliko ne obratimo pažnju i ne praktikujemo preventivne preglede, a tokom vremena može ozbiljno oštetiti srce, ali i bubrege, mozak, kao i druge vitalne organe. 

Zbog toga su redovni preventivni pregledi od velikog značaja, a za prvu pomoć izuzetno je koristan i aparat za pritisak koji se može koristiti i u kućnim uslovima.

Faktori rizika

  1. Genetika – za osobe sa porodičnom istorijom povišenog krvnog pritiska veći je rizik od razvijanja ovog stanja, stoga su redovni pregledi i praćenje krvnog pritiska izuzetno važni.
  2. Nedostatak fizičke aktivnosti – nedovoljno fizičke aktivnosti ili njen potpuni izostanak lako dovode i do gojaznosti koja je, posledično, još jedan od faktora zaslužnih za razvoj hipertenzije.
  3. Loša ishrana – višak soli, zasićenih masti, a sa druge strane nedovoljan unos hranljivih materija, minerala, vitamina i drugih nutrijenata neophodnih organizmu, lako dovode do povišenog krvnog pritiska.
  4. Pušenje i alkohol – ovo su faktori koji u velikoj meri doprinose pojavi povišenog krvnog pritiska i njihova konzumacija trebalo bi da bude svedena na najmanju moguću meru, a najbolje i potpuno eliminisana, kako bi se izbegle bolesti kardiovaskularnog sistema, ali i mnogih drugih organa.

Prevencija povišenog krvnog pritiska

Dobra stvar kada je prevencija povišenog krvnog pritiska u pitanju jeste to što veliki broj faktora rizika zavise isključivo od nas samih i naših navika. Na genetiku, nažalost, nemamo uticaja, ali čak i uz loše genetske predispozicije, uz promenu nezdravih navika, rizik od oboljevanja može se značajno umanjiti.

  1. Zdrav način života – redovna fizička aktivnost, pored jačanja mišića, pomaže i u održavanju optimalne težine i na taj način posredno utiče i na krvni pritisak. Gojaznost je dokazani faktor rizika za pojavu hipertenzije, ali se ovo uz pravilnu ishranu i redovno vežbanje može lako izbeći.
  2. Uravnotežena ishrana – smanjen unos soli, više povrća i voća, integralnih žitarica, kao i nemasnih proteina, konkretne su promene koje lako možete uvesti u svoju ishranu, a to će pomoći u kontroli telesne mase i održavanju zdravih nivoa pritiska, ujedno obezbeđujući čitavom organizmu neophodne nutrijente. Pored toga, dodaci ishrani i preparati kao što je Cardiovitamin preporučuju se osobama koje su zbog različitih uzroka u povišenom riziku od nastanka hipertenzije i drugih oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Naravno, preporučuje se i strogo izbegavanje već pomenutih cigareta i alkohola.  

  1. Redovni lekarski pregledi – redovne provere krvnog pritiska mogu rano otkriti pojavu hipertenzije i omogućiti pravovremeno lečenje.
  2. Upravljanje stresom – tehnike opuštanja poput meditacije, joge, ili šetnje mogu pomoći u smanjenju stresa, što pozitivno utiče i na krvni pritisak.

Povišen krvni pritisak, kao što smo već rekli, jeste ozbiljan zdravstveni problem, ali se uz promenu loših navika i neke zdravije izbore kada je način života u pitanju, može efikasno prevenirati.

By Admin