moleri

Svaki poduhvat koji zahteva angažovanje majstora, često privremen nered i brojne radove, počinje aktivnim planiranjem, određivanjem raspoloživog budžeta i donošenjem odluka šta je sve potrebno realizovati u predviđenom roku. Renoviranje stana bilo koje kvadrature je ozbiljan poduhvat čije ostvarenje zahteva i organizovanost u svakom trenutku.

Da bi se osvežio životni prostor, razmatraju se različite dostupne ideje, mogućnost za njihovo prevođenje u realnost i kontinuirano upoređivanje nivoa troškova, kvaliteta i zadovoljstva obavljenim aktivnostima. Čak i u malom stanu, važno je odabrati ključne radove koji su neophodni i vrlo hitni, pa tek onda ustanoviti i da li su potrebna dodatna angažovanja za ulepšavanje, dekor i stilizovanje prostora.

Razmatranje potrebnih radova za renoviranje stanova

Planiranje je početni korak kada se realizuje renoviranje stanova, a odmah zatim sledi i detaljna organizacija. Naime, uglavnom se otpočinje sa svim potrebnim „grubim“ radovima, odnosno planiranjem pozicije zidova, da li je potrebno premeštanje, menja li se pozicija vrata i prozora, i slično. U tom domenu, određuje se da li su potrebni gipsarski radovi, u kojem obimu i angažuju i moleri za gletovanje, krečenje i brojne dekorativne tehnike. Istovremeno, veoma je važno proveriti kakva je postojeća hidroizolacija krova ukoliko postoji i ako se radi o stanu u potkrovlju.

Ako to nije slučaj, neophodno je odlučiti se i na ovaj korak. Radi se o modernoj zaštiti krova uz tečne premaze, sintetičke, bitumenske i druge membrane, koje štite stanove i potkrovlja od prodiranja kiše, snega, grada, vlage, buđi i drugih uticaja. Pored svega navedenog, razmatra se tačan raspored zidova, slojevi koji su potrebni i način postavljanja kvalitetnih podova.

Dekorativni elementi uz koje je renoviranje stanova savršeno stilizovano

Iako su gipsarski radovi, moleraj, hidroizolacija krova i niz srodnih aktivnosti veoma važan deo bez kojih je nezamislivo renoviranje stanova, značajno je odlučiti i se koji dekorativni elementi će učiniti da prostor dobije novi stan. Bilo da je u pitanju veća ili manja kvadratura, renoviranje stanova obuhvata i odabir boja za zidove u svakoj prostoriji, kao i to da li je potrebno prethodno gletovanje i ravnanje, a i kasnije ukrašavanje dekorativnim tehnikama. Za stanove se često biraju čuvena „sahara“, šljokice za zidove, kombinacija sa lajsnama i dekorativnim tapetama, kao i pastelne boje koje su uvek moderne.

U skladu sa tim, kombinuju se gipsarski radovi na plafonu i zidovima, koji podrazumevaju ugradnju sjajne LED rasvete u jednoj ili više boja, kao i specijalno dizajnirane šare od gipsa. Druge odluke se odnose na odabir boje laminata, brodskog poda, pločica ili parketa. Tu se nižu i izbori druge rasvete – lustera, traka sa diodama, zidnim lampama i slično. Renoviranje stanova može da obuhvati i zamenu stolarije, odnosno ulaznih, sobnih i balkonskih vrata i svih prozora, što zavisi od određenog budžeta i potrebama za njihovim osvežavanjem.

Renoviranje stanova može da obuhvati samo krečenje, ali se često realizuju i vrlo atraktivni gipsarski radovi, zamena dotrajalih podova, stolova, premeštanje zidova i mnogi drugi poduhvati koji svakom prostoru daju novi stil i izgled koji je u trendu. Bez obzira na obim radova, renoviranje stanova je uvek dobro došlo i učiniće prostor modernijim, lepšim i inovativnijim nego ranije.

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *