pergole

Ambijent na otvorenom prostoru kao stvoren je za uživanje i odmor, ukoliko se uredi u skladu sa principima stila, elegancije i komfora. Postoji dosta načina da se dvorište učini praktičnim, a pergole su jedan od inovativnih i vrlo dopadljivih rešenja za svaki tip otvorenog prostora. Mogu da budu samostalno postavljene, ili naslonjene na jedan od zidova objekata.

Pergole mogu da budu raznovrsnih dimenzija, karakteristika, materijala izrade i cena. Pored standardne varijante kao što su kvalitetne drvene pergole, cena danas sugeriše i mnogo savremeniji izbor – bioklimatske pergole. U pitanju su kombinacije kvalitetnih stubova i krovne konstrukcije kreirane od različitih materijala, za svaki privatni ili poslovni ambijent, a posebno su savršene za dvorišta, kao i ugostiteljske objekte.

Zašto su pergole sjajan izbor za dvorište?

Vrlo moderan dizajn, unikatan stil i izdržljiva konstrukcija neke su od najznačajnijih prednosti koje imaju današnje pergole. Kada su u pitanju bioklimatske pergole cena je na znatno višem nivou u odnosu na drvene, prvenstveno zbog inovativnog mehanizma pokretanja, automatskih funkcija i upotrebe tokom čitave godine. Pergole se sastoje iz čvrstih drvenih ili aluminijumskih stubova, koji se jednostavno postavljaju u prostor zemlje i pričvršćuju na betonsku ili drugu podlogu.

Prekrivka iznad stubova je u vidu krovne konstrukcije koja može biti ravna površina sa dodacima tekstilnih materijala, ali i aluminijumskih lamela ili drvenih letvica. Pergole su popularne zato što se mogu kreirati u bilo kojoj potrebnoj dimenziji, za samostalno postavljanje na sredinu dvorišta, ili naslanjanje na jedan od zidova kuće ili drugog stambenog, ugostiteljskog i srodnog objekta. Kada se kupuju bioklimatske pergole cena se kreće na nivou od nekoliko stotina evra po kvadratu, dok je za drvene pergole cena okvirno čak i ispod stotine evra za kvadrat.

Prednosti koje imaju moderne pergole za svaki ambijent

Pergole su savršen spoj kvaliteta i trajnosti, odličnog dizajna i praktičnih mogućnosti upotrebe. Kada se biraju najbolje pergole cena ne treba da bude ključni faktor kupovine, posebno jer su danas popularne i vrlo funkcionalne bioklimatske varijante, koje imaju i znatno viši cenovni rang. Kako su bioklimatske pergole kreirane od aluminijma u kombinaciji sa pokretnim letvama krova, jasno je da su znatno napredniji oblik od klasične drvene pergole. Cena za bioklimatske pergole je na višem nivou i zbog toga što krovna konstrukcija pored mogućnosti pokretanja i podešavanja nivoa prodiranja svetlosti, sunčevih zraka i vetra, obezbeđuje i izolovanost tokom dugih i hladnih zimskih dana.

Naime, bioklimatske pergole imaju otpornost krova od oko 5 centimetara snega, uz održavanje temperature i efikasno topljenje. Uz zastakljivanje, dobija se komforna oaza za odmor i uživanje tokom snežnih zimskih dana, kao i čitave godine. Za razliku od toga, drvene pergole su uglavnom namenjene letu, osim ukoliko se ne kombinuju sa staklenim ograđivanjem prostora, uvođenjem grejnih tela i specijalne rasvete.

Idealan prostor za odmor, relaksaciju, čak i događaje tokom čitave godine obezbeđuju moderne i kvalitetne pergole. Bilo da se radi o varijanti poznatoj od davnina kao što su drvene pergole, ili automatskim pokretima i podešavanjima krova uz bioklimatske pergole, u pitanju je fenomenalan način ulepšavanja i oplemenjivanja dvorišta, kao i dobijanja sjajne kvadrature za odmor i kvalitetno provedeno slobodno vreme.

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *