Picture showing muscular car service worker repairing vehicle.

U poslednjih nekoliko meseci se svakodnevnica svih nas značajno promenila. Situacija u svetu dovela je do drastičnog poskupljenja svih energenata, što je uzrokovalo pad kvaliteta goriva na pumpama. Ovim su posebno pogođeni vozači automobila sa dizel motorima, jer, pored poskupljenja, sada sipaju i lošije gorivo koje može da prouzrokuje kvarove na njihovim automobilima. Dizel gorivo lošijeg kvaliteta može da dovede do zapušenog dpf filtera, koji zatim uzrokuje druge kvarove na automobilu. Ti kvarovi mogu da budu toliko ozbiljni da mnogi iskusni vozači i mehaničari smatraju da je cena čišćenja dpf filtera neznatna, čak i da je taj postupak mnogo isplativiji nego popravka ili zamena drugih delova.

 

Šta prouzrokuje zapušenost dpf filtera?

 

Pre nego što objasnimo šta prouzrokuje zapušenost dpf filtera trebalo bi prvo da objasnimo koja je njegova funkcija u automobilu. Dpf filteri su deo izduvnog sistema svakog automobila i njihova glavna uloga je u smanjenju čestica koje zagađuju vazduh. Posebnom zakonskom uredbom propisano je ugrađivanje dpf filtera u sve automobile koji koriste dizel gorivo, a sve u cilju smanjenja zagađenja vazduha. Dpf filteri se sastoje od metalnog okvira i keramičkog saća na kom se skupljaju sve čestice koje emituju motori.

 

Ukoliko je gorivo lošeg kvaliteta, motor proizvodi mnogo više tih čestica koje se skupljaju na saću. Kod svih automobila postoji opcija samočišćenja dpf filtera i do nje dolazi prilikom vožnje na otvorenom putu kada automobil postiglne određenu radnu temperaturu. Međutim, ukoliko se automobil vozi isključivo po gradu, tada dolazi do zapušenosti filtera. To se manifestuje tako što automobil radi znatno lošije, ne može da postigne više od 2800 obrtaja i samim tim slabije „vuče“ na uzbrdicama. Sa ovim problemom ne može ni da se prođe obavezan tehnički pregled pre registracije vozila, pa se obično tada vlasnici automobila raspituju koja je cena čišćenja dpf filtera. Pored problema u vožnji i nemogućnosti registracije vozila, zapušen dpf filter uzrokuje i oštećenje turbine, egr ventila, dizni i karika. U najgorem slučaju, ukoliko se sve ovo ignoriše, automobil može da se zapali u toku vožnje. Uzimajući sve ovo u obzir, može se zaključiti da je cena čišćenja dpf filtera prava sitnica u odnosu na probleme koje može da prouzrokuje ignorisanje ovog problema.

 

Gde se obavlja čišćenje dpf filtera?

 

Čišćenje dpf filtera se obavlja u za to specijalizovanim servisima koji imaju za to posebnu opremu. Samo čišćenje filtera se obavlja u dva koraka.

 

Kada odnesete filter u servis prvo će ga pregledati posebnom sondom i utvrditi stepen zaprljanosti filtera. Zatim će pristupiti hemijskom čišćenju, što podrazumeva potapanje u posebnu kadu sa „deterdžentom“ – hemikalijama koje imajuz zadatak da razgrade sve čestice nakupljene na saću filtera. Treba naglasiti da ove hemikalije ne mogu da oštete keramički deo dpf filtera. Nakon hemijskog pristupa se mehaničkom čišćenju. Ovaj proces imitira onaj koji se odvija u automobilu tokom vožnje kada se sagorevaju seve nakupljene čestice na saću. Nakon što je sve završeno filter se ponovo pregleda sondom i ukoliko je potrebno ponovo se čisti. Ukoliko je potrebno da se ovaj postupak obavi nekoliko puta određuje se cena čišćenja dpf filtera.

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *