zlatnik

Poklanjanje pažnje, ljubavi i poštovanja počinje najlepšim rečima, ali uvek je moguće da bude ispraćeno i prikladnim poklonom. Darovi su najlepši kada se poklanjaju od srca i uz posvećivanje pažnje prilikom izbora, zbog čega je važno protumačiti simboliku i prikladnost. Zlatnik je upravo nepogrešiv izbor, kao odgovarajući poklon u velikom broju povoda i situacija.

Dukat ili zlatnik potiče još od drevnih vremena i sa sobom nosi simboliku ne samo opravdano prisutne visoke vrednosti, već i darivanja novog početka, kao i prenosa tradicije sa jedne na drugu generaciju. Zbog svega toga, dukat je danas i više nego poželjan poklon i prikladan dar u velikom broju prilika, kao što su krštenja, punoletstvo, veridbe i svadbena veselja.

Dukat se daruje novorođenčetu sa snažnom simbolikom početka i negovanja vrednosti

Dolazak na svet bebe donosi sa sobom mnogo promena i želja, a simbolika darivanja već od prvog dana u domu nikako ne sme da bude prekinuta. Naime, zlatnik je sjajan poklon za darivanje rođenja deteta, a inovativna ponuda u zlatari daje mogućnost kreiranja neverovatno unikatnih modela. Konkretno, moderan dukat može imati oslikan lik deteta, inicijale i važne datume, kao i kratke posvete.

Sa aspekta dizajna, za novorođenče se bira zlatnik od žutog ili belog zlata, a postoje i čuveni „srebrenjaci“ koji su znatno povoljnija varijanta. Takođe, bitno je napomenuti da se često dukat poklanja i za prvi rođendan deteta, kao i prilikom proslavljanja punoletstva, odnosno napunjenih 18 godina života. Sa stanovišta cene, minijaturni zlatnici koštaju oko 150 evra, dok značajno veće dimenzije i naravno gramaža kreće se i čak preko 1.000 evra za odabrani model.

Dukat se prenosi sa generacije na generaciju kao deo porodične tradicije

U mnogim porodicama postoji običaj da se poklanja zlatnik dolaskom nove generacije u kuću. Prilikom sklapanja braka, otac može darivati dukat sinu, a često i svekrva snaji za dan venčanja. Na taj način, tradicija prenošenja jednog vrednog zlatnika sa jedne na drugu generaciju neguje se ne samo godinama, već i decenijama kao deo porodičnih običaja i vrednosti. Takođe, za ove prilike se može odabrati i novi, moderniji zlatnik koji ima atraktivne detalje, kombinaciju boja i oslikane likove svetaca, kao i važnih istorijskih ličnosti.

Za dukat od 2 grama potrebno je izdvojiti oko 150 evra u proseku, ali ukoliko se biraju personalizovani modeli sa unikatnim detaljima, cena se višestruko uvećava. Najvažnije je da porodična tradicija bude nastavljena svakim novim činom rođenja, krštenja, punoletstva ili venčanja. Kako zlatnici imaju izuzetno kvalitetnu strukturu i kreiraju se od zlata finoće od 58,5% u oznaci 585, pa sve do 99% čistoće koju karakteriše oznaka 999, jasno je da će stepen izdržljivosti biti na visokom nivou i trajati decenijama bez promene fizičkih karakteristika, kao ni vrednosti.

Dukat je poklon koji nosi značajnu simboliku, predstavlja deo tradicije i običaja na svetskom nivou, a ne samo u našoj zemlji. Pravi je izbor prilikom darivanja novorođenčeta, dece, kao i čina sklapanja braka. Često se kumovi odluče za ovakav poklon, roditelji i druga bliža rodbina prilikom kupovine adekvatnog i opravdano vrednog poklona za bliske osobe.

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *