osiguranje od autoodgovornosti

Osiguravajuće kompanije kontinuirano pružaju inovacije u asortimanu svojih vrlo neophodnih usluga. Klijenti imaju slobodu da odaberu šta i kada im je potrebno, a često i da predlože kakva saradnja u pogledu plaćanja premije bi im odgovarala. Dok je veliki broj usluga na dobrovoljnoj osnovi, osiguranje od autoodgovornosti je obaveza koja se ugovara za svako vozilo.

U kombinaciji sa drugim vrstama usluga, osiguranje od autoodgovornosti je odličan način da se podigne stepen bezbednosti upravljanja motornim vozilima, kao i da se komletna šteta nadoknadi svim učesnicima. Dok osiguranje od autoodgovornosti nadoknađuje štetu drugim učesnicima i trećim licima koji ne snose krivicu za udes, kasko pokriva i na sopstvenom vozilu.

Osiguranje od autoodgovornosti za efikasnu nadoknadu štete

Upravljanje motornim vozilima deo je svakodnevnice ljudi, olakšava kretanje i čini da se čak i dugačke relacije pređu za optimalno vreme. Veoma je značajno imati sopstveno vozilo, ali i obezbediti različite vrste osiguranja. Zakonska obaveza vlasnika jeste da ugovori osiguranje od autoodgovornosti, najmanje jednom godišnje, odnosno do isteka trajanja registracije. U pitanju se vrsta usluge koju pružaju osiguravajuća društva i za to naplaćuju predviđenu nadoknadu – premiju.

Osiguranje od autoodgovornosti je obavezno i pruža efikasnu proceduru nadoknade štete na vozilima lica koja nisu kriva za prouzrokovanu štetu, dok se ne pokriva vozilu koje je izazvalo nesrećan slučaj. Posledice, odnosno osigurane rizike koje nadoknađuje osiguranje od autoodgovornosti odnose se na smrtni ishod, narušeno zdravlje i telesnu povredu, zatim oštećenje ili potpuno uništenje stvari drugih učesnika, kao i niz drugih mogućih ishoda, u skladu sa pravilima društva i ugovorene obaveze.

Jednostavna i laka procedura, bez čekanja i stresa

Činjenica da je prouzrokovana saobraćajna nezgoda dovoljno je stresna, neprijatna i teška za podnošenje, posebno ukoliko je načinjena fizička i materijalna šteta drugim licima i njihovim vozilima, a koji za nju nisu odgovorni. Pored same saobraćajne nezgode, štete se mogu javiti i prilikom parkiranja. Osiguranje od autoodgovornosti ugovara se obično prilikom registracije vozila, kada se i plaća premija osiguranja i dobija polisa. Nakon toga, usled nesrećnih okolnosti, procedura podrazumeva da se obavezno nadoknadi šteta licu i njegovoj imovini u što kraćem roku. Uz izlazak na teren, vrši se procena štete, potrebne procedure i dalji postupci, nakon čega se i određuje suma iz osiguranja za pokrivanje troškova.

U ovoj specifičnoj situaciji mogu se angažovati i profesionalne agencije koje će pomoći da se procedura što jednostavnije realizuje. Važno je istaći da se šteta nadoknađuje do iznosa koji je predviđen premijom osiguranja, a što je u skladu sa zakonskom regulativom i nizom saobraćajnih propisa u ovoj oblasti. Osigurana suma može da se definiše kao fiksni iznos do određenog iznosa, nakon čega se određuje način i momenat otplate. Za klijente koji su već poklonili poverenje osiguravajućoj kompaniji, odobravaju se različite pogodnosti, kao što su specijalni popusti i bonusi.

Osiguranje od autoodgovornosti je zakonska obaveza koja se ugovara na svako vozilo i bez polise nije moguće izvršiti registraciju. Pored obavezujućeg karaktera, osiguranje od autoodgovornosti je način da se pokaže pažnja i briga za druge učesnike u saobraćaju, jer se uz ovakvu uslugu obezbeđuje jednostavna nadoknada troškova licima i njihovim vozilima, koja nisu izazvala nezgodu.

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *