Aparat za pritisak je poželjno da ima svako domaćinstvo. Jedan od pokazatelja potencijalnih bolesti našeg tela upravo je krvni pritisak i zato je redovno merenje krvnog pritiska tako bitno. Međutim koji je to aparat najbolji za vas i vašu porodicu. Pročitajte u nastavku par korisnih saveta koji vam mogu pomoći pri odabiru najboljeg aparata za merenje pritiska. 

Baš kao što smo napomenuli svaka kuća bi trebala da poseduje po jedan aparat. Krvni pritisak trebalo bi da kontrolišu ne samo starije osobe već i mlađe jer sve više mlađih osoba ima problema sa pritiskom. 

Idealan aparat za pritisak

Ukoliko se pitamo koji bi to tip aparata bio najbolji krenite od onog koji je lakši i jednostavniji za upotrebu. Na tržištu možete naći kako one digitalne aparate za zglob tako i one za nadlakticu. Ako se pitate koji od ova dva je bolji naše mišljenje je da je to svakako aparat za nadlakticu iz razloga što  svakako preciznije daje rezultate jer meri krvni pritisak na žili koja se nalazi bliže srcu. Jedina negativna strana ovih aparata za nadlakticu jeste što više koštaju. 

Aparat za zglob ima svojih prednosti ali i mana. Oni su svakako jednostavniji za korišćenje, manje koštaju  ali manje precizni. Samim tim nisu za starije osobe koje nikako ne bi trebale da koriste ovaj tip aparata. 

Digitalni ili ručni aparat za pritisak

Ukoliko se pitamo koji bi to za nas bio bolji aparat onda je to svakako digitalni aparat za pritisak. Ovo kažemo pre svega zbog jednostavnosti korišćenja. Ovaj aparat se koristi poprilično lako jer sve što treba da uradite jeste da pritisnete dugme i sačekate par sekundi nakon čega će se očitati pritisak. Za razliku od njega račni aparat za pritisak je složeniji i ipak treba da imate određenog znanja i iskustva kako bi ga koristili. 

Ručni aparat za pritisak sastoji se od pumpice i stetoskopa. Pritisak ćete izmeriti tako što ćete napumpati manžetnu a zatim lagano otpuštati ventil sve dok ne čujete prvi otkucaj srca. Na taj način ste izmerili gornji tzv. sistolni krvni pritisak. Ukoliko nastavite sa otpuštanjem ventila sve do momenta kada se otkucaji više ne čuju imate donji ili kako se drugačije naziva dijastolni krvni pritisak. Ove aparate često možemo videti kod doktora i moramo biti iskreni ovi aparati zahtevace vašu veću pažnju ukoliko se odlučite baš za njih. Ukoliko vam je potreban aparat za kućnu upotrebu onda je definitvno digitalni aparat bolja opcija. 

Još par korisnih informacija biće vam od pomoći ukoliko kupujete aparat za pritisak. Prilikom kupovine aparata gledajte da uzmete onaj koji će imati veći ekran i veće dugmiće, ovo je pogotvo korisno za starije osobe koji će na taj način moći lakše očitati rezultate. Takođe uzmite onaj aparat koji u isto vreme meri i broj otkucaja vašeg srca, ovu opciju imaju gotovi svi moderni digitalni aparati. Neki aparati u sebi sadrže i memoriju i pamte merenja što je svakako korisno jer vas oslobađaju zapisivanja u blokčić pa je možda pametno i ovo imati na umu prilikom kupovine aparata. 

By Admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *