Stop za polovnjake u Srbiji? „Da odlučimo – bolest ili jeftini automobili“

Foto: Pixabay.com

Moramo da se odlučimo – hoćemo li da se zagađujemo i razboljevamo ili ćemo da vozimo jeftine automobile, poručio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je komentarisao mogućnost da Srbija zabrani uvoz automobila sa „evro 3“ motorima.

Goran Trivan je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se razgovara o mogućnosti zabrane uvoza automobila starijih od 10 godine jer je vreme da, kako kaže, Srbija povede računa o svakom segmentu zagađenja.

Poslednjih godina postajemo groblje automobila iz Evrope. Nema razloga da sami pristanemo na tu vrstu zagađivanja bez obzira na interese. Nema razloga da uvozimo vozila starija od 10 godina“, rekao je ministar i podsetio da je Srbija prošle godine uvezla oko 180.000 polovnih automobila.

Poručuje da moramo da se odlučimo da li želimo da se zagađujemo i razbolevamo ili ćemo da vozimo jeftine automobile.

Foto: Pixabay.com

„Možda možemo da napravimo kompromise. Nisu oni teški kada ih treba praviti sa zdravljem. Evropa već ovo radi, oni su primenili standarde, i to nije bilo pitanje para“,ističe ministar zaštite životne sredine.

Smatra da će za šest meseci ili godinu dana automobili sa „evro 4“ motorima koštati kao sada oni sa „evro 3“, pa ne stoji, kaže, komentar da ljudi neće imati novca.

„Nisam siguran da je ta logika ispravna. I ja se neću rukovoditi tom logikom. Videćemo šta će pobediti u javnoj raspravi“, navodi Trivan.

U javnoj raspravi će, kaže, učestvovati različite asocijacije uvoznika, građana. Na kraju će ministarstva da donesu odluku šta će biti, dodaje Trivan za RTS

(Vesti-info.rs)