Foreign Policy: “Putin neće okupirati neku bivšu sovjetsku zemlju, sledeća meta Kremlja je SRCE EVROPE”

Foto: Printscreen YT

Prvo je došao u Gruziju, zatim u Ukrajinu, a sledeća meta ruskog predsednika Vladimira Putina verovatno neće biti bivša sovjetska zemlja, već evropska zemlja koja nije članica NATO-a poput Švedske ili Finske, piše bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili za „Foreign Policy“.

Prošle nedelje su se pojavili izveštaji da će nova politika Kremlja zahtevati da svi međunarodni brodovi daju obaveštenje Rusiji 45 dana pre nego što uđu u Severnu morsku rutu, koja povezuje Atlantski i Pacifički okean preko arktičkih voda severno od Sibira. Svako plovilo na toj ruti, gde je Rusija uložila velika sredstva u sofisticiranu vojnu infrastrukturu, takođe će morati da ima ruskog pomorskog pilota na brodu.

Brodovi za koje se utvrdi da krše ova ograničenja mogu biti prisilno zaustavljeni, zadržani ili, u neodređenim „ekstremnim“ okolnostima, „eliminisani“. Najnovija pretnja Kremlja u velikoj je meri ostala neprimećena. Ruski zvaničnici opravdavaju nova pomorska ograničenja poznatim objašnjenjem, tvrdeći, naime, kako „aktivnije pomorske operacije u Arktiku različitih stranih zemalja“ zahtevaju takav odgovor.